Wednesday, February 25, 2015

Opšte informacije o Nemačkoj

Postavljena tačno u srcu Evrope, Nemačka predstavlja skup najrazličitijih prirodnih pejzaža, gradova i tradicija. Veliki gradovi kao što su Minhen i Drezden dominiraju svojim prisustvom u njihovim provincijama svojim jakim regionalnim identitetom. U centru zemlje, šumovita brda su ispresecana dolinama velikih reka Dunava, Rajne, Majne i Elbe. Severnije zemljom prirodni pejzaži i obale počinju da podsećaju na one iz susednih zemalja kao što su Danska i Holandija, dok na jugu zemlje Alpi formiraju prelepu prirodnu granicu.
Današnja Nemačka je posvećena ujedinjenju Evrope u jednu veliku zajednicu naroda, a Berlin, koji je nekada fizički i simbolički bio presečen velikim zidom, danas predstavlja simbol ujedinjene Nemačke i igra jednu od ključnih uloga u obanvljanju post-komunističke istočne Evrope.
Zapadna Nemačka je dugo vremena smatrana za jednu on najnaprednijih zemalja Evrope. Posle razaranja koja su se desila u II Svetskom ratu, Nemačka je obnovila svoje bogato kulturno nasleđe i danas je predstavlja sinonim za vrhunsku evropsku i svetsku industrijsku silu. Pored svog napretka u koji je uloženo mnogo energije, Nemačka nije zaboravila ni na prirodu, tako da danas tamo postoji mnogo zaštićenih prirodnih rezervata i parkova, a čak trećina zemlje je prekrivena šumama.
Svaki iole veći grad u Nemačkoj u sebi sadrži provorazne kulturne institucije i gaji buran kulturan život, a festivali svih veličina se još uvek organizuju, bilo da predstavljaju skromna religiozna hodočašća ili masovna slavlja kao što su Kolonjski karneval ili Minhenski Oktoberfest.

Zapadna Nemačka

Zapadna Nemačka je najpristupačniji deo Nemačke, a predstavlja i region koji najviše posećuju turisti. Kao što turističke atrakcije predstavljaju gradovi na severu, uključujući Koln i Bon, veliku atrakcija predstavlja i dolina reke Rajne čiji vodotok prolazi kroz spektakularne klisure na čijim vrhovima se nalaze drevni zamkovi. Na jugu je Frankfurt koji se nadmeće sa Londonom za zvanje finansijskog centra Evrope.
DizeldorfJužno od Rajne i Vestfalija provincije se nalaze veliki industrijski gradovi Dizeldorf (sa živim Starim gradom), Dortmund, Bohum i Esen. Čak i pored mnogo teške industrije koja se nalazi u ovim gradovima, njih treba posetiti zato što predstavljaju i istorijske i kulturne centre Nemačke. U Ašenu (Aachen) se nalaze veličanstvena istorijska zdanja, 30km južnije se nalazi predivan i očuvan grad Monšau (Monschau) sa rekom Rur koja protiče pored starih kuća. Koln je predivan i impresivan grad sa svojom velikom katedralom, građevinama iz doba starog Rima, srednjevekovnim zdanjima i muzejima svetske klase. Bon, mesto Betovenovog rođenja, predstavlja ugodan grad sa širokim spektrom najraznovrsnijih restorana. Južno od Bona se nalaze planine Siebengebirge koje predstavljaju mesto dešavanja mnogih nemačkih legendi, a predtsavljaju i popularno turističko odredište sa mnogo sportskih kompleksa. Šuma Teutoburg na jugu predstavlja popularno šetalište
Provincija Rhineland-Palatinate sadrži spektakularne klisure pored reke Rajne. To je zemlja germanske legende Nibelungenlied i zemlja mnogih, starih zamkova. U blizini se nalazi i istorijski grad Mainz, katedrale gradova Worms i Speyer.....
Provincija Hesse se nalazi tačno u središtu Nemačke i predstavlja mesto u čiju "scenografiju" su smeštene bajke braće Grim. Mračne šume, drevni zamkovi i gradovi predstavljaju tipičnu predstavu koju turisti imaju o Nemačkoj. U kompletnom kontrastu sa ovakvim prizorom je moderan grad Frankfurt na Majni, jedan od finansijskih centara moderne Evrope sa neboderima koji se po lepoti takmiče sa istorijskim Starim gradom. Stari grad je i centar noćnog života Frankfurta gde se za svakog može naći po nešto. U gradu se takođe nalazi atraktivno predgrađe Sachsenhausen sa mnogo dobrih muzeja i restorana. Specijalitet je lokalno jabukovo vino.
Zamak u BonuŠume i brda Hesse provincije su prošarana mestima za lepe šetnje po prirodi. Poznato mesto gde se proizvode najbolja vina u Nemačkoj je Rheingau. Preko leta je to mesto domaćin dobro poznatom klasičnom muzičkom festivalu koji se proteže preko nekoliko gradova. U centru Hessea je i Taunus - venac raznih planina sa odličnim mogućnostima za planinarenje, kao i banja Bad Homburg. Ne napuštajte ovaj region pre nego što posetite Marburg - jedan od najlepših srednjevekovnih gradova u celoj Nemačkoj.

Severozapadna Nemačka

Severozapadnu Nemačku čine države donja Saksonija i Schleswig-Hostein koja se opet sastoji od gradova-država Hamburga i Bremena. Pejzaž varira od ravnica na severu, šuma Luneberg Heath-a na istoku i Harz planina na jugu. Najveći gradovi su Hamburg, Hanover, Bremen, Lubek (Lubeck) i Kiel. Zbog ne tako velike populacije koja živi ovde, ovi krajevi su idealni za izlet automobilom.
BremenHamburg je veliki grad-luka koji se proteže na 120 km dugoj reci Elbi. Grad je popunjen nebrojenim drvećem, parkovima i jezerima što sve doprinosi njegovom veoma zelenom izgledu. Bogatstvo grada je očigledno vidljivo preko kuća i stanova koji se tu nalaze, a pogotovo oko jezera Alster, kao i u Hanseviertel naselju preko radnji koje tu posluju. Noćni život Hamburga je svetski poznat (kao i Reepbahn - ulica crvenih fenjera koja se tu nalazi). Kada se svemu tome doda perfektna arhitektura, odlični muzeji i kvalitetne kulurne scene koje odgovaraju svačijem ukusu, Hamburg je grad u kome se može provesti dosta vremena.... naravno, ako imate dobar vodič.
Na dalekom severu, na granici sa Danskom, Nemačka je prepuna raznih močvara stisnutih između Severnog i Baltičkog mora. Plaže i ostrva koje se nalaze u dodiru sa Severnim morem predstavljaju popularna vikend izletišta, pogotovo na ostrvo Sylt, kao i u lučki grad Husum. Odatle trajekti voze preko 70km mora do ostrva Heligoland. Pored mnogih morskih izletišta na obalama nemirnog Baltičkog mora se nalaze Travemunde i Laboe sa svojim odličnim plažama, a malo dalje ka kopnu se nalaze mnogobrojna jezera. Jedno od mesta koja su nezaobilazna je i grad Lubeck sa svojom zapanjujućom arhitekturom, stalno aktivnom lukom kao i mnogobrojnim gurmanskim restoranima i bogatim noćnim životom. Drevni grad Schleswig, koji se nalazi na predivnom fjordu, poseduje fascinantne muzeje i građevine.
HamburgBremen se nalazi na reci Weser, a tu obavezno treba posetiti Stari grad sa njegovom pijacom i gradskom skupštinom (Rathus). Za šetnju se preporučuje ribarska četvrt Schnoorvirtel, kao i odlazak do Ostertorviertel oblasti gde možete okusti noćni život. Od restorana probajte da svratite do nekog kvalitetnog, ribarskog, klasičnu muziku možete da slušate u Stadhalle-u, a Jazz u Tivoli-ju. Oba mesta su blizu železničkoj stanici (Hauptbahnhof). Bremenhaven je luka Bremena i treba je posetiti. Ako idete na istok, obavezno svratite u Stadte, luku na reci Elbi čiji je prelepi Stari grad potpuno renoviran.
Region između Bremena i Holandske granice je ravan i najčešće ispod nivoa mora. Uz obalu Severnog mora i duž istočnih Freisan ostrva, nalaze se popularna vikend naselja sa dugačkim peščanim plažama. Popularna stvar među turistima je i štenja po prirodi gde se može videti mnogo prirodnih rezervata, kao i veliki broj najraznovrsnijih ptica. Posetite Oldenburg sa njegovim Starim gradom, Osnabruck sa živim univerzitetskim gradom, mnogobrojnim zanimljivim zgradama i mestima za razgledanje, zatim Norden sa svojom predivnom pijacom kojom dominira zvonik i Ludgerikiriche.
Muzej u HanoveruHanover je lep grad sa dosta aktivnog noćnog života, dobrim restoranima, bogatom kulturnom scenom i dosta odličnih muzeja. Obavezno posetite bašte kod Herrenshausen-a. Grad Hindelsheim važi za grad koji predstavlja tipičnu Nemačku arhitekturu i ne treba ga propustiti. Braunschwieg je još jedan grad u kojem diminiraju prelepe građevine kao i njegov Stari grad koji je okružen vodom. Ruralni okoliš Lunberg Heatha je išaran raznim živopisnim selima. Park Naturchutzpark Luneberger Heide se nalazi na severozapadu i najbolje ga je istražiti pešaka ili biciklom. Na jugu se nalazi prelepi rajski park Vogelpark Walsrode u kojem živi preko 5000 ptica iz celog sveta. Idući još na jug naićićete na šumoviti Naturpark Sudheide. U blizini se nalaze i ostaci ozloglašenog koncentracionog logora Bergen-Belsen. Ne propustite da posetite i gradove Luneberg, nekada poznat po rudnicima soli i Celle, prelep grad sačinjen od drvenih kuća.
Harz planine nude prelepe predele za šetnju, mogućnost da se žičarom popnete na najviši vrh Brocken, a onda se polako, pešaka spustite kroz prirodu. Goslar, grad na ulazu ka Harz planinama, je lep i prepun drvenih kuća. Tu se nalazi i Kaiserpfalz palata kao i mnogo mesta za šetnje po prirodi. Gottingen sa svojim univerzitetom predstavlja živ kosmopolitski grad sa dosta toga šta se može raditi u njemu. U njemu se nalazi i mali, ali privlačan Stari grad.

Istočna Nemačka

Istočna Nemačka je izašla iz izolacije hladnog rata i sada je u stanju da turistima ponudi mnogo toga. Ona pored veličansvenih zamkova koje možete razgledati u svojoj ponudi ima i velike gradove Berlin, Lajpcig i Drezden svi sa svojim divnim starim gradovima. Pejzaž varira od ravnica na severu preko predivnih jezera u sredini do Harz planiana na jugu.
Istočna Nemačka se na severu graniči sa Baltičkim morem i sa ostrvom Rugen predstavlja veoma popularno letnje turističko izletište. Grad Wismar predstavlja dobro polazište za istraživanje obale i predivnog srednjevekovnog centra. Glavna odmorišta pri moru su Bad Doberan, Heiligendamm i Kuhlungsborn. Ti gradići su međusobno povezani železnicom. Na istoku, od trajektne luke Rostok, obla postaje kamenitija, a peščane dine sve češće. Ako ostanete u Straslundu i odatle krenete na jednodevni izlet na popularno ostrvo Rugen, moći ćete da vidite i istažite prelepe peščane plaže, šume i brda. Na turističkom ostrvu Usedom se nalaze par veoma lepih plaža.Zapadno od severne provincije Mecklenburg se nalazi drevni grad Schwerin, smešten između deset predivnih jezera. Odavde možete da istražite jezersku oblast Mecklenburg - prelep i uglavnom neistraženi seoski predeo na kome se nalazi preko 650 jezera punih divljih životinja.BerlinBerlin je jedno od najposećenijih turističkih odredišta na svetu. Tu se nalazi za svakoga po nešto - istorijski spomenici, zapanjujuća arhitektura, veliki muzeji i galerije, koncertne hale, predivni parkovi, specijalizovane radnje, odlični restorani i barovi i svetski poznat noćni život. Kada se svemu tome doda i doskorašnja istorija grada i simbolička važnost mesta gde se nekada nalazio berlinski zid, ovaj grad je mesto koje se obavezno mora posetiti. Ako imate vremena, posetite obližnji grad Postdam, sa svojim prelepim javnim baštama. Pedeset kilometara zapadno se nalazi Brandenburg koji je smešten na tri ostrva. U tom gradu možete videti neke prelepe stare kuće. Ruralni deo Nemačke oko 100km na sever, jug i istok od Berlina je prelepa zemlja prošarana šumama i jezerima.U provinciji Saxony-Anhalt, u gradu Magdeburgu se nalazi jedna od najlepših crkava u celoj Nemačkoj. Crkva kod Havelberga, ribarske luke, poseduje zapanjujuću horsku scenu. Grad je takođe ispunjen krivudavim uličicama i šetalištima pored reke. Obavezno posetite Wittenberg i njegov poznati univerzitet gde je nekada predavao Martin Luter. Kod Worlitz-a možete videti lepe parkove i jezera, a obližnji Desau predstavlja mesto odakle su potekli Bauhaus arhitektura i dizajn, što se može primetiti širom grada. Glavno turističko mesto predstavljaju Harz planine na jugo-zapadu. To je predivan šumovit region u kome se nalaze stari očuvani gradovi kao što su Halberstatdt, Quedlinburg, Blankenberg, Wernigerode i Stolberg. Preko zime je ovde voma lepo skijati se.Provincija Thuringija je u glavnom šumovita, a u Thuringijskoj šumi na jugozapadu se možete lepo provesti u laganoj šetnji kroz prirodu. Glavni grad ove provincije je Weimar koji je poznat po svojoj ulozi koju je igrao u stvaranju velikih umetnika i kulturnih velikana kao što su Šiler i Gete. Tužnu uspomenu na nacizam predstavlja koncentracioni logor kod Buschenwald-a. Na severozapadu provincije se nalaze Kyffhauser planine, uglavnom nenaseljen region pogodan za pešačenje i planinarenje. U blizini se nalazi i banja Bad Frankenhausen.
Lajpcig je možda kulturno najaktvniji grad u Saksoniji. Na jugu se nalaze grad Colditz, koji je bio poznat za vreme rata, kao i lepa dolina koja vodi do slikovitih gradova Rochlitz,Wechselburg and Rochsburg. Zwickau predstavllja svojevrstan srednjevekovni centar, dok je Drezden, koji je bio intenzivno bombardovan za vreme II Svetskog rata, zadržao dosta od svoje stare slave i treba ga posetiti (pogotovo Zwinger palatu, zatim Semperbau sa galerijama starih, svetski poznatih umetnika). Dvadesetpet kilometara severozapadno je Meissen, dom drezdenskog porcelana, sa svojim impresivnim zamkom i crkvom. Južno od Drezdena je saksonska Švajcarska, mesto gde Elba seče svoj put kroz guste šume i stenovite prolaze - odlično mesto za pešačenje centrirano u Bad Schandauu. Zittau planine na istoku su divlje, šumovite i stenovite.

Južna Nemačka

Južna Nemačka, provincije Bavarija i Baden-Wurttemberg su možda najposećeniji delovi Nemačke. Predivan pejzaž Švarcvalda na zapadu, zatalasana brda Bavarije, doline reka Dunava i Rajne u Alpskom pejzažu, sve to čini ovu zemlju prepunu prirodnih lepota. Kada se svemu tome doda privlačnost Minhena, kao i prelepih gradova Augsburga, Wurtzburga, Heidelberga i Bamberga, lako je zaključiti zašto je ovaj region toliko popularan. Sve ove tvrdnje treba da potkrepite dobrim vodičem.
Študgart je prosperitetan moderan grad u kome se održavaju dva poznata festivala - jedan posvećen vinu, a drugi pivu. Tu se takođe nalazi galerija stakla svetske klase (Staatsgalerie), bogata kulturna scena, zatim odlične prodavnice svega i svačega, kao i dobar broj kvalitetnih restorana. Na jugozapadu od Študgarta se nalazi Esslingen sa svojim građevinama koje datiraju još iz rimskog doba. Na severu obavezno posetite Ludwigsburg u kojem se nalaze impresivne i urbanistički planirane bašte i palate koje datiraju od oko 1700. godine.
Na dalekom jugu Nemačke je Bodensee (Jezero Konstanca) koje se graniči sa Švajcarskom i Austrijom. Na mirnim obalama tog jezera se nalaze popularni i veoma lepi gradovi Meersburg i Uberlingen. U kosmopolitskom gradu Konstanz možete posetiti dosta lepih, starih građevina. Na severu se nalazi Schwabian Jura, pejzaž kamenitih brda i grebena isprepletanih sa odličnim stazama za pešačenje. Na mestu na kome Dunav prolazi kroz klanac se nalazi jedno od najlepših sela u Nemačkoj - Haigerloch. Masivni Munster na Ulmu dominira miljama u naokolo.
Švarcvald je možda najpoznatija turistička destinacija u Nemačkoj i to zaslužno. To je zemlja prelepih klisura, plodnih ravnica, mračnih šuma, prelepog planinskog pejzaža, kao i mesto gde se nalaze nebrojeni lepi gradovi i sela. Moćni Dunav se ovde povećava, a na jugu, Rajna prolazi kroz prelepe krajolike. Posetitie živahan grad Freiburg, plivajte u jednom od mnogih jezera, pešačite kilometrima dugim stazam i popnite se na Feldberg odakle ćete moći da vidite udaljene Alpe. Pre nego što odete odavde svratite do izobilja modernog Baden-Badena.
Brdoviti Heidelberg sa prelepim kamenim zgradama i odličnim pogledima na okolne pejzaže je mesto koje obavezno morate posetiti, čak i pored toga što Karlsruhe i Mannheim imaju mnogo toga da pruže.
MinhenU Bavariji se nalaze neki od Nemačkih najimpresivnijih gradova, kao i prirodnih lepota. Prelepe pod-alpske padine na jugu, sa obilnim mogućnostima za šetnju vam nude i priliku za zimsko skijanje kod Garmisch-Partenkirchen-a. Blaža brda ka Minhenu su prekrivena spokojnim jezerima i mnogim srednjevekovnim manastirima. Druga mesta koja privlače pažnju su obnovljeni grad Nurnberg, arhitektonski prelep Bramberg i prosperitetni srednjevekovni grad Regensburg. Ljubiteljima opere nije neophodno naglašavati da posete Bayreuth.
Minhen je jedan od većih Evropskih gradova. Grad je prepun prelepih trgova, širokih ulica, a u njemu se nalazi i prelep Stari grad. Pored bogatstva arhitektonskih čuda koje možete videti, obavezno posetite i neke od mnogih Minhenskih muzeja i galerija. Minhen predstavlja i veliki kulinarski centar, a poznat je i po kvalitetnim pivima koja možete probati na svetski-poznatom Oktoberfestu. Noćni život nudi za svakoga po nešto - od muzike svih vrsta do pozorišta za svačiji ukus.