Thursday, March 16, 2017

Informacije o ÖSD certifikatima

ÖSD (Österreichisches Sprachdiplom Deutsch-Austrijska jezička diploma) je ispit koji služi kao dokaz o poznavanju njemackog jezika u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj,  a služi za:
  • Spajanje porodice (A1/ ZA1)
  • Produzenje vize te odredjena zanimanja (A2/ ZA2)
  • Regulisanje trajnog boravka te dobivanje posla za odredjena zanimanja, kao sto je medicinska struka  (B1/ZB1)
  • Upis na studij, te zaposljavanje  (B2/ZB2-C1/ZC1)
  • Ispit je međunarodno priznat te je ravnopravan ispitima Goethe-Instituta.
  • Certifikati se štampaju  u centrali Austrijske jezične diplome u Beču.

ÖSD (Österreichisches Sprachdiplom) ispit je počeo da se koristi 1994. godine i od tada do danas ovaj test godišnje polažu milioni ljudi širom svijeta.

U osnovi, princip polaganja ÖSD ispita je okrenut ka opštem poznavanju njemačkog govornog jezika, uz poznavanje njegovih varijacija koje se koriste na području Njemačke, Austrije i Švajcarske. Svi kandidati koji uspješno polože neki od ÖSD ispita pokazuju nivo znanja u čitanju i pisanju jezika, ali i u razumjevanju odslušanog, kao i u konverzaciji sa svim osobama, a prvenstveno sa onima kojima je njemački jezik maternji.

Međunarodno priznat ÖSD certifikat o poznavanju njemačkog jezika se može koristiti kao validan dokument za dobijanje boravišne dozvole za članove porodice na teritoriji Njemačke i Austrije, kada je u pitanju takozvano spajanje porodica, ali i za dobijanje njemačkog, odnosno austrijskog državljanstva. Takođe, ovaj certifikat koristi i studentima koji žele da nastave školovanje na nekom od austrijskih, njemačkih ili švajcarskih univerziteta, te za zaposlenje na teritoriji zemalja koje spadaju u njemačko govorno područje.